Presse 1

Pressemeddelelse d. 5. marts 2025

"Ok at være anderledes"

Simone Nana gik på vhf (visiteret hf) på Mariagerfjord Gymnasium fra 2015 til 2018. Gymnasietiden har haft en stor betydning for hende, og derfor har hun doneret tre personlige værker. Ønsket er, at malerierne sælges til fordel for gymnasiets støtteforening, øremærket de nuværende vhf-elever.

Vi starter med at spole tiden tilbage til lørdag d. 20. august 2022, hvor vhf havde 10-års jubilæum på Mariagerfjord Gymnasium. Jubilæet blev fejret med en hyggelig reception, hvor flere tidligere elever gik på talerstolen for at hylde det særlige uddannelsestilbud. En af dem var Simone Nana, der overrakte et maleri til gymnasiet, men hun havde mere med i ærmet; en idé om at donere andre malerier til gymnasiet til fordel for vhf-eleverne.

Og her springer vi frem til i dag, hvor Simone Nana har foræret tre flotte og meget personlige værker til gymnasiet. Malerierne bærer den fælles titel ”En dag på vhf og efter”, og Simone Nana forklarer, at der ligger en masse tanker bag hvert eneste penselstrøg:

- Det er billeder på mine oplevelser og vennernes fortællinger om, hvordan det er at leve med en diagnose, og hvordan gymnasiet og vhf rummer de forskellige behov. På vhf er der forståelse, ro og plads til, at man kan være sig selv samtidig med, at man er en del af et fællesskab. Det har haft en kæmpestor betydning for mig, og dét kommer alt sammen til udtryk i mine malerier.

- Vi er utrolig glade for Simone Nanas flotte gave! Det bekræfter os i, at vhf-uddannelsen har stor betydning for mange mennesker, og at vi gør det rigtige. Selvfølgelig skal sårbare unge også have mulighed for at få en studentereksamen. Det er så vigtigt, at man ser igennem diagnoser og fokuserer på potentialet og mulighederne, ellers risikerer man at tabe mange talenter. Heldigvis fornemmer jeg, at det er noget, samfundet og politikerne begynder at få øjnene op for, siger rektor Søren Urup.

Værkerne er lige nu udstillet på gymnasiet sammen med en række andre flotte værker, Simone Nana har lavet. Interesserede er velkomne til at komme forbi gymnasiet og se udstillingen i skolens åbningstid:

Mandag - torsdag: Kl. 7.30 - 15.30 Fredag: Kl. 7.30 - 14.30

Det er også muligt at se flere værker af Simone Nana på hendes Facebookside, hvor hun optræder under kunstnernavnet Art By Horse. 

Kontakt for yderligere information

Søren Urup, rektor v. Mariagerfjord Gymnasium, tlf. 28 72 32 88, mail soeu@mf-gym.dk

Simone Nana fortæller her om de tre værker, som hun har doneret til Mariagerfjord Gymnasium.

1. værk ”Evighed i bevægelse”

Det første værk består af to adskilte malerier, der danner et sammenhængende motiv. Simone Nana fortæller, at det er et billede på, hvordan vhf-elever formår at skabe et fællesskab med plads til, at man kan være sig selv med sine styrker og svagheder:

- På vhf oplevede jeg rummelighed, accept og plads til forskellighed. Det var ok at være anderledes og leve lidt i sin egen verden, så længe man var et ordentligt menneske. Alle havde lov til at være der og til at sige sin mening, når bare det skete på en respektfuld måde. Og måske viste det sig, at dét man kom med, faktisk kunne bruges til noget… Dét lærte jeg på vhf, og det er værdier, jeg har taget med mig fra gymnasiet.

2. værk ”Kaos og kreation”

Simone Nana har ADHD og udviklingsforstyrrelse af specifikke færdigheder (under autisme spektrum). I løbet af gymnasietiden indså hun, at man ikke kan ændre på sine diagnoser, men på måden man lever med dem. Så hun har lært at leve med sine psykiske udfordringer, også selvom det ikke altid er helt nemt. Dét viser hun med sit andet værk.

- Det er et billede af, hvordan det ser ud inde i mit hoved. Hvordan det er at leve med ADHD. Det er et konstant tankemylder, ofte uden en rød tråd. Derfor har jeg malet puslespilsbrikkerne i flere farver; de er umulige at sætte sammen, fordi de tilhører forskellige puslespil. Det er kaotisk, men det er sådan, jeg er, forklarer hun og fortsætter:

- På mine dårlige dage kan jeg blive modløs og opgivende af at finde rundt i mit hoved. På de gode dage giver det en masse inspiration og gode idéer, som jeg ofte formår at føre ud i virkeligheden. Jeg kan slet ikke lade være med at starte på et nyt maleri, når først idéen er opstået.

3. værk ”Grand Autismo”

Et særligt kendetegn ved vhf-uddannelsen er, at den rummer flere forskellige diagnoser i den samme klasse. For Simone Nana betød det, at hun ikke kun blev klogere på sig selv, men også fik forståelse for andre diagnoser som fx autisme. Hun beskriver personer med autisme som meget handlingsorienterede og målrettede – og som personer med en specifik viden og interesse, blandt andet indenfor det tekniske område. Dét illustrerer hun i sit tredje værk:

- Jeg spurgte mine gamle klassekammerater om stikord til et maleri om autisme. En skrev tilbage: ”Tegn en hest med en rumraket på ryggen”. Det er en indforstået joke fra gymnasietiden, hvor det var et billede på mig (mellemnavn ”Hestbak”, red.) med mit barnlige univers og ADHD. Autister har mange indforståede

jokes og lever lidt i deres egen verden. De foretrækker små fællesskaber, og så er de super flinke og meget loyale; hvis man først er blevet ven med en autist, er de svære at slippe af med igen, siger hun med et smil.