Introaftenen er aflyst pga. vejret!

10-års jubilæum

 
mandag D. 22. august 2022, kl. 14.45
I år har vhf 10-års jubilæum, og dét blev fejret med en hyggelig reception lørdag eftermiddag. Her var der både gensynsglæde og taler, der vidner om, at vhf er en vigtig uddannelse både for den enkelte og for gymnasiet.

Vhf (visiteret hf) er en specielt tilrettelagt hf-uddannelse for unge med ADHD, autismespektrumtilstande og tilgrænsende vanskeligheder. Uddannelsen blev oprettet af gymnasiets tidligere rektor, Jette Engelbreth, sammen med Karen Inge Taasti og Anne Yde Møller, der stod klar til at tage imod de første seks elever i 2012.

- For 10 år siden startede de bedste år af vores arbejdsliv, fortalte Karen Inge Taasti og Anne Yde Møller i en tale ved receptionen.

Igennem årene er vhf-eleverne blevet en integreret del af gymnasiet. De er med i elevrådet, medvirker i musicalen, er på studierejse, og ved gallafesten danser de lanciers sammen med de øvrige afgangselever.

- Vhf er blevet en central del af gymnasiets DNA og er en central del af skolens selvforståelse. Mariagerfjord Gymnasium er er netop et sted for alle, der kan og vil trods forskellige forudsætninger, lød det fra Morten Lassen, der er formand i bestyrelsen.

Klar til 10 år mere

Ved receptionen greb flere tidligere vhf-elever mikrofonen for at fortælle deres historier og takke for vhf-uddannelsen. Mange havde i folkeskolen hørt, at de nok ikke skulle regne med at få en gymnasial uddannelse på grund af deres forskellige udfordringer. Men de betænkeligheder blev gjort til skamme, da de startede på vhf på Mariagerfjord Gymnasium. Her oplevede de for første gang at blive lyttet til og taget alvorligt, og dét havde hjulpet dem til at genfinde troen på sig selv.

- Vhf er en af de største uddannelsespolitiske succeser igennem de sidste mange år. Uddannelsen har haft stor betydning både for den enkelte og for hele gymnasiet. I har lært os at se igennem diagnoser og fokusere på potentialet. Se mulighederne frem for begrænsningerne, sagde rektor Søren Urup.

Han understregede, at gymnasiet vil fortsætte kampen for at råbe politikerne op, så de forstår, at sårbare unge også skal have mulighed for at få en studentereksamen. En kamp, der startede for over 10 år siden, og som stadig varer ved:

- Vi bliver ved. Og vi er klar til 10 år mere, fastslog Søren Urup.

Vhf er en succeshistorie

Vhf-eleverne klarer sig godt, og stort set alle, der gennemfører ungdomsuddannelsen, starter på en erhvervskompetencegivende uddannelse. En af dem er Cathrine Nymann Sørensen, der blev student i 2018 og nu er i fuld gang med at uddanne sig til folkeskolelærer. I anledning af vhf’s 10-års jubilæum har Nordjyske talt med Cathrine – du kan læse artiklen på www.nordjyske.dk.

Vhf’s potentialet er stort, men skal det udnyttes fuldt ud, er der brug for politisk vilje til at finde en økonomisk løsning, så uddannelsesinstitutionerne ikke mister penge på at hjælpe de sårbare unge. Det var budskabet i en kronik bragt i Jyllands-Posten d. 18/7 2022. Kronikken er skrevet af rektor Søren Urup sammen med Søren Hindsholm (rektor Nørresundby Gymnasium & HF), Sune Ahrenkiel (rektor Esbjerg Gymnasium) og Mads Seneberg Christensen (vicerektor Kalundborg Gymnasium). Du kan læse kronikken på www.jyllands-posten.dk (desværre kun for abonnenter).

Se flere billeder fra receptionen herunder:

Grønnegården summede af snak og gensynsglæde hele lørdag eftermiddag.


”Fortsæt med at råbe højt”, lød det fra tidligere rektor Jette Engelbreth, der var med til at starte vhf-uddannelsen i 2012, og som også kæmpede for at råbe politikerne op. 


Jette Engelbreth overrakte flødeboller til Søren Urup, som lovede at give dem videre til vhf-eleverne.Simone Nana Hestbæk Møller donerede et maleri til Mariagerfjord Gymnasium. Hun har desuden planer om at auktionere andre malerier til fordel for Mariagerfjord Gymnasiums Venner, hvor beløbet skal øremærkes vhf-uddannelsen. 


Formand for Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse i Mariagerfjord Kommune, Edin Hajder, fortalte, at de mange personlige fortællinger om vhf, havde gjort stort indtryk på ham.


Den sidste taler var Christina Glargaard, som var den allerførste vhf-student i 2015. I dag er hun uddannet psykolog og arbejder inden for skolevæsnet.