Introaftenen er aflyst pga. vejret!

3.s indtog Aarhus

 
tirsdag D. 03. maj 2022, kl. 16.17
I fredags var 3.s på ekskursion til Aarhus med historie og oldtidskundskab. Her oplevede de både fest i Universitetsparken, skulpturer på Antikmuseet og vikingetogter på Moesgaard Museum.
Af Merete Christensen

Fredag d. 25/4 indtog eleverne i 3.s sammen med deres historielærer, Kristian Paaskesen, og oldlærer, Merete Christensen, Aarhus – i første omgang sammen med 30.000 andre unge i Universitetsparken i Aarhus… Utschi, utschi, utschi!!!

Efter at have kigget lidt på festen i parken gik turen til Antikmuseet, hvor græske og romerske værker på to-tre meter dannede kulissen omkring pigernes analyser af afroditeskulpturer, Spydbæreren og skulpturen med Hermes og det samspilsramte Dionysosbarn. Dionysos er et af gudekongen Zeus´ uægte børn. Zeus´ kone, Hera beordrede det uægte barn grillet af Zeus´ lyn, men babyen blev reddet, syet ind i sin fars lår og efter "fødslen" fløjet ud til en flok – skal vi sige fritlevende damer i en grotte på toppen af et bjerg på Kreta. Det var gudernes sendebud, Hermes, der fløj ham ud til de vilde og gale kvinder i grotten. Ikke underligt, at Dionysos – eller Bacchus – blev gud for uhæmmet druk og hor, det frie liv i skoven og vilde, dunkende rytmer af høj musik (utschi, utschi…).

På Antikmuseet leverede drengene en skulpturanalyse ved Laokoon-skulpturen. Analysen var blevet omsat til sang i et covernummer til "Shallow" nu med omkvædet: "Helle-lelle-lelle-nistisk tid", så vi fik fremsunget en perfekt gennemgang af alle kendetegnene ved hellenismen i absolut mindeværdig stil! På Antikmuseet var der også en udstilling om den græske digter, Sapho. Hun digtede kærlighedsdigte, som stadig duer, selvom hun skrev til gudinden for kærlighed og erotik, Afrodite, 600 år før vores tidsregning: "Regn løber køligt over æblekviste, vores sted sover i rosernes skygge. Det driver med bedøvelse gennem de vuggende blade".

Fra Antikmuseet kørte vi til Moesgaard Museum, hvor historien om vikingernes togter langs floderne i Østeuropa bliver fortalt. Der er mere end 2000 flotte genstande – guld, sølv, våben, udstyr til heste i luksusudgaver, imponerende smykker til kvinder og genstande fra kirkerne i blandt andet Kiev – en by, der ellers lige nu bliver sønderbombet i krigen i Ukraine. Særudstillingen viser fyrstelige gravfund fra Kiev-riget, prægtige skatte af sølv fra Kalifatet, våben, smykker og mere dagligdags genstande. I Ukraine er man taknemmelig over, at i hvert fald genstandene på udstillingen i Østjylland er bragt i sikkerhed, sådan som tilstanden er lige nu i landet.

Dagen blev afsluttet på hyggeligste vis hjemme hos historielæreren Kristian Paaskesen, hvor klassen var inviteret på dejlig mad, godt selskab og hyggesnak om gallafesten dagen efter, inden turen gik hjem til Hobro.

Old