Introaftenen er aflyst pga. vejret!

Foredrag for alle

 
mandag D. 10. januar 2022, kl. 08.56
I foråret kan du blive klogere på blandt andet klimaforandringerne, flagermus og søvnens mysterium. De offentlige foredrag livestreames fra Aarhus Universitet. Alle kan være med – og alle er velkomne!

Folkeuniversitet Mariagerfjord inviterer til fem aftener, hvor du kan komme tættere på de nyeste opdagelser inden for naturvidenskab. Foredragene bliver livestreamet fra Aarhus Universitet og vist på en storskærm i gymnasiets store fællessal. Der er fri entré og ingen tilmelding.

Hvert foredrag varer cirka to timer med en pause midtvejs. Til sidst svarer forelæseren på udvalgte spørgsmål, der er indsendt af publikum under foredraget via sms eller Twitter.

Herunder kan du se programmet for foråret 2022:


Fremtidens natur

Tirsdag d. 8/2 2022 kl. 19-21

Jorden er en levende planet fyldt med mange forskellige livsformer. Men Jordens store befolkning presser nu naturen. Hør hvordan mennesket påvirker Jordens biodiversitet og om konsekvenserne for fremtidens levende natur. Hvilke løsninger skal vi satse på?

Foredrag ved professor i økologi Jens-Christian Svenning, Institut for Biologi, Aarhus Universitet.


Den sovende hjerne

Tirsdag d. 22/2 2022 kl. 19-21

Hvad sker der i hjernen, når vi sover, og hvorfor er søvn nødvendig for helbredet? Med afsæt i den nyeste forskning dykker vi ned i søvnens mysterium – herunder de gavnlige effekter af de fire søvnfaser, og hvilke søvnråd der faktisk er værd at lytte til.

Foredrag ved lektor i neurofysiolog Birgitte Rahbek Kornum, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Københavns Universitet.


Klimaforandringerne

Tirsdag d. 1/3 2022 kl. 19-21

Hvilke konsekvenser får den globale opvarmning? Hvordan afbøder vi dem? Hvordan tilpasser vi os? Hør svarene fra én af forfatterne af FN`s klimarapporter, som også vil forklare vigtige atmosfæreprocesser og dele af videnskaben bag rapporternes resultater.

Foredrag ved professor i klimafysik Jens Hesselbjerg Christensen, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.


Ekstrem fordøjelse

Tirsdag d. 15/3 2022 kl. 19-21

Slanger trives, modsat os mennesker, med at æde enorme måltider efter lang tids faste. Hør om hvordan forskerne med udgangspunkt i slangers ekstreme fordøjelsessystem prøver at blive klogere på, hvordan dyr og mennesker overlever langvarig faste.

Foredrag ved professor i zoofysiologi Tobias Wang, Institut for Biologi, Aarhus Universitet.


Flagermus

Tirsdag d. 29/3 2022 kl. 19-21

Selvom der er mere end 1.400 flagermusarter, og de udgør en femtedel af alle pattedyrarter, er der meget, vi ikke ved om, hvad de foretager sig i mørket. Men nu har forskere sat små computere på flagermus og fået ny viden om deres adfærd og jagt med ekkoer.

Foredrag ved professor i sansefysiologi Peter Teglberg Madsen, Institut for Biologi, Aarhus Universitet.