Introaftenen er aflyst pga. vejret!

Foredrag for alle

 
tirsdag D. 09. august 2022, kl. 08.42
I efteråret kan du blive klogere på blandt andet kvantefysik, den genetiske verden og sammenhængen mellem søvn og vores immunforsvar. Alle kan være med – og alle er velkomne!

Folkeuniversitet Mariagerfjord inviterer til fem aftener, hvor du kan komme tættere på de nyeste opdagelser inden for naturvidenskab. Foredragene bliver livestreamet fra Aarhus Universitet og vist på en storskærm i gymnasiets store fællessal. Der er fri entré og ingen tilmelding.

Hvert foredrag varer cirka to timer med en pause midtvejs. Til sidst svarer forelæseren på udvalgte spørgsmål, der er indsendt af publikum under foredraget via sms eller Twitter.

Herunder kan du se programmet for efteråret 2022. Du kan læse mere om de enkelte foredrag på ofn.au.dk (nyt vindue).


Jorden og livet – 3.800 mio. års spejling

Tirsdag d. 27/9 2022 kl. 19.00-21.00

Den jord, vi lever på i dag, er en markant anderledes end den, der blev dannet for 4.500 millioner år siden. Gennem tiden har Jorden og livet både spejlet og påvirket hinanden. Nu er vi mennesker i gang med at ændre Jorden i en ny og hidtil uset retning.

Foredrag ved Minik Rosing, professor i geologi, GLOBE Institute, Københavns Universitet.


Kvantefysikken – atomernes vilde verden

Tirsdag d. 4/10 2022 kl. 19.00-21.00

Hør om de eksperimenter og teoretiske overvejelser, der førte til Niels Bohrs atom- og kvantefysik, som fysikerne stadig diskuterer, hvordan vi skal forstå – samtidig med at den anvendes med succes på alt fra stjerners liv til mikrochips i smartphones.

Foredrag ved Klaus Mølmer, professor i kvantefysik ved Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.


Søvn og immunforsvaret

Tirsdag d. 25/10 2022 kl. 19.00-21.00

Vores immunforsvar er dybt afhængigt af søvn og bruger den til at restituere. Omvendt påvirker immunforsvaret også søvnen, og visse sygdomme – som narkolepsi – kan ligefrem ødelægge søvnreguleringen. Hvordan forklarer forskerne denne sammenhæng?

Foredrag ved Birgitte Rahbek Kornum, lektor i neurofysiologi, Institut for Neurovidenskab, Københavns Universitet.


Vores urolige klode

Tirsdag d. 1/11 2022 kl. 19.00-21.00

Trods vor magt over naturen udgør jordskælv og tsunamier stadig voldsomme og uforudsigelige trusler mod liv, ejendom og infrastruktur. Men jordskælv holder også Jordens overflade ung, frugtbar og oven vande og afslører detaljer om Jordens dybe indre.

Foredrag ved Bo Holm Jacobsen, lektor i geofysik, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet.


Fagre nye genetiske verden

Tirsdag d. 15/11 2022 kl. 19.00-21.00

Det molekylære værktøj CRISPR har vist sig at være nøglen til at redigere livets kode, genomet. En revolution i genetisk forskning med uanede muligheder, hvilket afføder væsentlige etiske diskussioner. Tag med på rejse i den fagre nye genetiske verden.

Foredrag ved Jacob Giehm Mikkelsen, professor i genterapi og personlig medicin, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet.


Datalogien i din lomme

Tirsdag d. 22/11 2022 kl. 19.00-21.00

I din smartphone i lommen og din bærbare computer ligger resultaterne af mange års datalogisk forskning. Men hvordan forsker man i datalogi? Hør om teknologiens udvikling og forskningen i blandt andet data, algoritmer og brugergrænseflader, der gavner os alle.

Foredrag ved Kaj Grønbæk og Kasper Green Larsen, professorer i datalogi, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet.