Introaftenen er aflyst pga. vejret!

Forfatter i fritiden

 
onsdag D. 21. september 2022, kl. 09.32
Snart udkommer en ny digtsamling med titlen ”Livet set gennem en pistolmunding” af en forfatter, der er godt kendt på gymnasiet. Han er nemlig gymnasielærer og hedder Brian Saugberg.

”Livet set igennem en pistolmunding” udkommer d. 21/10 ved forlaget Mellemgaard.

Brian Saugberg er både dansklærer, historielærer, kronikør, og så blev han i 2019 kåret som Danmarks bedste gymnasielærer af Politiken. Men det stopper ikke her. I 2021 debuterede han som forfatter med digtsamlingen, ”Angst slår hjerter ud af takt”, der bygger på en blanding af selvbiografi og fiktion.

- Efter jeg selv udgav min første digtsamling, troede jeg, at dét var det, og der ikke ville være mere at hente. Men hurtigt fandt jeg ud af, at jeg slet ikke kunne lade skrivningen ligge. Jeg havde stadig meget på hjerte. At et forlag så gerne ville udgive, var jo intet mindre end storslået. Det at skrive blev desuden en digterhule, som jeg kunne gemme mig i og lukke verdens stress ude, lyder det fra Brian.

Ren fiktion

Hvor den første digtsamling er halvbiografisk med fiktive elementer, er ”Livet set igennem en pistolmunding” ren fiktion. Brian fortæller, at han indimellem tager afsæt i personlige oplevelser og erfaringer, men det er langt fra det selvbiografiske.

- En anden ændring er formen, hvor den første var ganske almindelige digte sat op som sædvanlige strofer og vers, er den nye prosadigte. Den form passer mig langt bedre, og det er jo en genre, der har levet lidt en randeksistens, fortæller han og fortsætter:

- Jeg er jo meget optaget af kunst, kultur, samfund og politik. Det er netop dét, som har inspireret til denne prosadigtsamling. Med andre ord forsøger jeg at skildre samfundstendenser og give en art samfundsdiagnose med fuld skrue på de stilistiske virkemidler. 

Om den nye digtsamling

I en pressemeddelelse skriver forlaget mellemgaard om ”Livet set igennem en pistolmunding”:

”Samlingen af prosadigte forsøger at indfange og skildre den moderne verden i spændingsfeltet mellem rædsel og håb. Den rækker ud efter overlevelsesstrategier i 2022, som man spejder efter nattens blåhvide pigmenter. I lyset fra kampzonens knitrende bål skildres nationens tilstand med plagede sjæle. Den maler beskadigede fortider, hvor kampen til tider rækker ud efter dødens frikvarter. Den forsøger at tøjle ondskaben og afsøger sanselighedens befrielse hele vejen over kunst og virkelighed. Disse blandt mange på samme tid eviggyldige og moderne konflikter undersøges i en billedrig form. Ord vælter gravstene, og himle trækkes ned på jorden i denne på samme tid forfinede og bistre samling af stemningsmættede prosadigte.”

Bogudgivelse