Introaftenen er aflyst pga. vejret!

En barsk historie

 
mandag D. 22. februar 2021, kl. 14.07
Mandag fik 3.e et sjældent indblik i Vietnamkrigen, der kostede millioner af mennesker livet, da de mødte en amerikansk krigsveteran og hørte hans historie – virtuelt direkte fra Virginia, USA.

Bill Shugarts er i dag 75 år og aktiv i veteranforeningen for vietnamveteraner. Mødet mellem ham og 3.e var arrangeret af klassens dansk- og historielærer, Brian Saugberg, der ad mange omveje havde fået kontakt til veteranen for seks år siden, da han havde nogle spørgsmål til krigen.

- Selve krigen har fascineret mig fra barnsben af. Hele min undervisning i historie er faktisk bygget op omkring Vietnamkrigen. Alt går derudfra. Navnlig det med at forsøge at forklare menneskers handlinger under ekstreme forhold finder jeg vanvittig interessant, fortæller Brian Saugberg.

Bill var meget benovet og beæret over interessen, og han indvilligede i at holde det virtuelle foredrag for 3.e. Her fortalte han de danske gymnasieelever om, hvordan den brutale krig påvirkede en dengang kun 21-årig ung mand. Han fortalte også, hvordan krigstraumerne stadig følger ham i dag 50 år efter, og at han i årene efter sin udstationering ofte undgik at præsentere sig selv som krigsveteran på grund af fordomme omkring soldaternes gerninger i krigen. Foredraget bød også på interessante historier om møder mellem amerikanske og vietnamesiske veteraner, hvor han har siddet ansigt til ansigt med sine tidligere fjender.

- Det var første gang, Bill holdt sådan et virtuelt foredrag. Han gjorde det intet mindre end storslået, lyder det fra Brian Saugberg, der fortæller, at foredraget tilsyneladende også gjorde stort indtryk på klassen.

- Det har været et meget lærerigt og indsigtsfuldt foredrag, som gav dybere indsigt i en barsk krig, siger Julie Nedergaard, og en klassekammerat supplerer:

- Jeg synes, det var en helt speciel oplevelse at høre en amerikansk veteran snakke direkte til os og forklare, hvordan de teorier, vi har lært om, fungerede helt praktisk. Det var spændende at høre fra ham, han var dygtig til at fortælle, det blev ikke kedelig, og han havde endda humor. Jeg synes, det var en vildt god oplevelse og fantastisk initiativ.