Introaftenen er aflyst pga. vejret!

Foredrag for alle

 
torsdag D. 02. september 2021, kl. 11.22
I efteråret inviterer gymnasiet og Folkeuniversitetet Mariagerfjord til fem spændende offentlige foredrag. Emnerne spænder bredt – lige fra Big Bang til pandemier i de sidste 200 år. Der er fri entré og ingen tilmelding.

Fem aftener kan du komme tættere på de nyeste opdagelser inden for naturvidenskab. Foredragene bliver livestreamet fra Aarhus Universitet og vist på en storskærm i gymnasiets store fællessal. Alle kan være med – og alle er velkomne!

Hvert foredrag varer cirka to timer med en pause midtvejs. Til sidst svarer forelæseren på udvalgte spørgsmål, der er indsendt af publikum under foredraget via sms eller Twitter. Læs mere om foredragene på www.ofn.au.dk.

Herunder kan du se programmet for efteråret 2021:


Big Bang og det usynlige univers

Tirsdag d. 5/10 2021 kl. 19-21

Mørkt stof og mørk energi udgør 95 % af universet, men vi ved faktisk ikke, hvad det er. Uden det mørke stof ville vi og livet imidlertid ikke eksistere. Løfter den nyeste forskning i kosmologi sløret for, hvad det usynlige univers egentligt består af?

Foredrag ved professor i astronomi Steen Hannestad, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.


Yngre med årene

Tirsdag d. 12/10 2021 kl. 19-21

Forskning viser, at ikke bare din livsstil, men også livsindstilling, er med til i et vist omfang at bestemme, om du vil dø som en rask 90-årig eller som en syg 80- årig. Du kan forsinke aldringen af dine celler og dermed af din krop.

Foredrag ved professor Bente Klarlund Pedersen, Københavns Universitet, overlæge på Rigshospitalet og leder af Center for Aktiv Sundhed.


Pandemier i de sidste 200 år

Tirsdag d. 26/10 2021 kl. 19-21

Hvad kan vi lære af at kigge tilbage i historien på de store epidemier og pandemier – fx pesten, spansk syge, kopper, kolera og mæslinger? Nye matematiske modeller giver os indsigt i, hvordan fremtidige epidemier udvikler sig – herunder covid-19-pandemien.

Foredrag ved professor i folkesundhed Lone Simonsen, Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet.


Den inderste kerne

Tirsdag d. 9/11 2021 kl. 19-21

Hør om den danske seismolog Inge Lehmanns liv og forskningskarriere. Herunder hvordan hun ved hjælp af seismiske trykbølgers hastighedsfordeling blev verdensberømt ved at opdage, at Jorden har en indre kerne, og at Jordens indre dermed er tredelt og ikke todelt.

Foredrag ved forfatter Lotte Kaa Andersen og professor i geofysik David Lundbek Egholm, Aarhus Universitet.


Vores cellers saltbalance

Tirsdag d. 23/11 2021 kl. 19-21

Vores celler er helt afhængige af salt. I cellernes membraner sidder en lillebitte nanomaskine – kaldet natrium-kaliumpumpen – som omhyggeligt sorterer forskellige saltioner. De seneste års forskning har vist, at fejl i pumpen medfører sjældne sygdomme.

Foredrag ved lektor i molekylærbiologi Hanne Poulsen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik – Neurobiologi, Aarhus Universitet.