Introaftenen er aflyst pga. vejret!

Besøg i hindutempel

 
mandag D. 06. september 2021, kl. 13.52
Fredag aften kørte Religion B-holdet til Murugan Tempel ved Svenstrup. Her skulle de deltage i det hinduistiske ritual, Puja, efterfulgt af fællesspisning og mulighed for at spørge løs.

Her fortæller Shaima Chebil (3.abc) og Marie Tranholm-Bjerg (3.mx) om den særlige oplevelse:

Det midlertidige tempel var i et gammel 70'er-byggeri omgivet af velplejede køkkenhaver og blomsterbede. Selvom templet var lille, var fællesskabet stort. De danske hinduer beskrev, hvordan dét at være i templet var en meget helende og meditativ oplevelse. Alle havde deres pæneste tøj på; kvinderne bar sari og havde bindi i panden, selv børnene havde pænt tøj på.

Puja er et ofringsritual, hvor man kommunikerer med guderne via ofringer. Mens den midlertidige præst udførte arti (et ritual, hvor man bevæger lys i cirkler foran gudestatuerne og -billederne), sang en kvinde og en mand akkompagneret af klokkeringning. Der blev ofret blomster til guderne, og under ritualerne kunne medlemmerne af menigheden gå op og tænde lys til gengæld for at få opfyldt et ønske. Det hellige lys blev vist rundt til hver person, så man kunne få del i gudernes energier. Herefter blev hellig aske fordelt rundt, og vi skulle alle sammen sætte det i panden som et synligt mærke på vores deltagelse. Vi drak hellig mælk, som blev hældt i vores hænder. Rundt om os gik små børn rundt og legede. Forældrene var meget omhyggelige med, at børnene også fik del af den hellige ild og fik hellig aske i panden.

Efter selve pujaen var der fællesspisning. Alle satte sig på gulvet og spiste dahl, de fleste med højre hånd, som i hinduistisk kultur er den “rene”. Nogle familier tog én stor tallerken med mad, som de alle spiste af. De danske hinduer var stolte af deres kultur og religion og var ivrige efter at svare på vores mange spørgsmål. Samtidig ville de også meget gerne høre, hvad vi vidste om hinduisme, og hvad vi tænkte om templet og ritualerne. Vi lærte, hvordan hinduisme handler om at søge indad og finde gud i sig selv. Vi lærte også, hvordan familien er noget af det vigtigste i hinduismen, hvorfor man også tilbeder guderne og deres familier.

Menighedens store stolthed var deres nybyggede tempel, som de var ved at udsmykke. Det var et højloftet rum, og i loftet havde de buede træplader, som skulle danne loftshvælvinger. Overalt så man gudestatuer og farverige udsmykninger. Et sted skulle der være et horoskop, hvor man satte de forskellige planeter i forhold til hinanden. Bagerst stod vogne formet som gudernes ridedyr, som guderne (i form af statuer) skulle bæres rundt på.

Selvom vi var fremmede overfor denne kultur og religion, var vi velkomne, og lige så meget en del af pujaen som alle andre. Netop dette kendetegner hinduismen; rummeligheden.

Murugan TempelMurugan Tempel