Veninder og konkurrenter

 
fredag D. 07. maj 2021, kl. 09.14
Mille (2.s) og Julie (2.z) har holdt sammen siden børnehaven – og det gør de stadigvæk, selvom de nu er konkurrenter i Geografi-olympiaden, iGeo2021. I weekenden møder de hinanden i finalen.

- Vi har været veninder siden børnehaven og har også gået i den samme folkeskoleklasse.

Ordene kommer fra Mille Bundgaard Leth-Sørensen og Julie West Isaksen. På Mariagerfjord Gymnasium går de i to forskellige klasser og har naturgeografi på forskellige hold med forskellige lærere, Simon Hamborg og Helle Ullmann.

- Det er faktisk helt tilfældigt, at det lige er os to, der står her, fortæller Julie.

En dag udleverede deres lærere en test fra Geografi-olympiadens indledende runde. De fik at vide, at der var spørgsmål, lærerne ikke selv kunne svare på, og at hvis eleverne blot kunne svare rigtigt på halvdelen, ville det være ekstremt flot.

Efterfølgende måtte lærerne sende to besvarelser ind til konkurrencen; Julie havde fået flest rigtige, og Mille havde fået samme resultat som to andre, og derfor blev det afgjort ved en lodtrækning.

Tårnhøjt niveau

I år deltog over 2.200 elever i den indledende runde, hvilket er det hidtil højeste antal deltagere. Og selvom den første runde var meget svær, lykkedes det både Mille og Julie at være blandt de 25, som gik videre til semifinalen – og blandt de 12, der nu er i finalen.

- Da vi gik videre fra den indledende runde, var vi sådan lidt: ”Ja ja, vi havde nok bare været gode til at gætte svarene”. Ingen af os havde regnet med at gå videre i konkurrencen – og slet ikke til finalen, siger Mille.

I finalen bliver feltet skåret ned til de fire, der skal repræsentere Danmark ved den internationale Geografi-olympiade, iGeo2021, som efter planen afholdes i Istanbul til august.

- Det kunne selvfølgelig være fedt at gå videre, men vi forventer det ikke. Niveauet er tårnhøjt, og der er nogle af de andre finalister, hvor man tænker: ”Hold nu op, jeg ved ikke en brøkdel af alt det, du ved… Du har virkelig styr på det!”, konstaterer Mille.

Den store finale

Egentlig skulle finalen være afholdt som et flerdages arrangement på DTU i København, men som alt andet spændte Covid-19 ben for planerne. I stedet starter Mille og Julie med en test på lørdag d. 8/5 – virtuelt og med kameraet tændt, så de kan blive overvåget imens – og herefter følger en større opgave med feltarbejde i Odense søndag d. 9/5.

- Selvfølgelig er vi konkurrenter, men vi snakker med hinanden og har også lavet nogle feltøvelser sammen. Det er dejligt, at vi har hinanden, og sjovere, når vi kan være sammen om oplevelsen, siger Julie.

Når finalen er overstået søndag eftermiddag, har Mille og Julie aftalt at gå ud og spise en middag i Odense. For uanset hvordan det går, skal det fejres.

Geografi-olympiaden er en konkurrence for gymnasieelever med interesse for de geofaglige områder. Du kan læse mere om olympiaden her: www.scienceol.dk.