Introaftenen er aflyst pga. vejret!

Vi anbefaler...

 
tirsdag D. 05. maj 2020, kl. 09.14
Gymnasiets lærere deler deres bedste idéer til, hvad du kan lave i en mærkelig tid med coronavirus, skolelukning og virtuel undervisning. De har masser af anbefalinger, hvis timerne bliver lange derhjemme.

Herunder kan du se alle anbefalingerne fra Mariagerfjord Gymnasium.

#sammenhverforsig #visespådenandenside


Boganbefaling


Flemming Stubkjær Hüttel underviser i historie og idræt på gymnasiet, og hans anbefaling lyder: Læs bogen: ”Den spanske syge - Da historiens mest dødbringende epidemi kom til Danmark" af Tommy Heisz. Bogen udkom i 2018 – 100 år efter, at den spanske syge kom til Danmark og slog op mod 15.000 ihjel.

Jeg havde forudset en kommende pandemi i 2018😉 I den forbindelse fik jeg lov til hyre min bekendte, journalisten Tommy Heisz, til at holde et foredrag om Den spanske syge på Mariagerfjord Gymnasium. Eleverne og lærerne var ellevilde og euforiske over foredraget på trods af larm fra håndværkere på taget og flere problemer med teknikken. Under flere lærermøder er det efterfølgende blevet fremhævet som et af de allerbedste foredrag på gymnasiet til dato. En dramatisk historie, der samtidig understreger, at vi skal være taknemlige for vores velfungerende sundhedssystem i dag!

P.s. På det ene af billederne ses Tommy og mig på Roskilde Festival 2011. Højdepunkterne det år var Portishead, PJ Harvey, The Tallest Man on Earth (den moderne Bob Dylan) og The Strokes samt danske Spids Nøgenhat."


Er du interesseret i at bogen, kan du se mere her, hvor Tommy Heisz fortæller om "Den spanske syge". 


Har du brug for én at tale med?


Morten Krogsgaard Holmriis er gymnasiepræst på Mariagerfjord Gymnasium. Hvis du mangler en at tale med, er han klar til at lytte:

"Når vores hverdag forandres, kan vi blive fyldt af alle de tanker, som er svære at bære alene. Måske sidder nogle med tanker om studielivet, som er helt anderledes lige nu. Andre tænker måske på, hvordan fremtiden ser ud. Nogle oplever ærgrelse over alt det, der ikke blev, som man havde regnet med. Andre er ensomme og savner venner at være sammen med.
Hvis du trænger til at tale med en om det, som er svært for dig, så kan du altid tage kontakt til mig. Alle samtaler med en præst er fortrolige, så det, du siger, bliver mellem os.

Du behøver ikke være kristen for at gøre brug af tilbuddet om en snak. Jeg står til rådighed for alle på gymnasiet – både elever og ansatte."

Indtil videre har Morten ikke fast træffetid på gymnasiet, men du kan i stedet fange ham på mail mkho@km.dk eller tlf. 98 56 50 14 – enten til en snak eller for at lave en aftale om at mødes.

   

Byg dit eget homegym


Tommy Steindorff Jacobsen underviser i fysik og matematik, og han har fået en rigtig god idé, han gerne vil dele med jer:

”Landets fitnesscentre er lukkede, og hvem ved, hvornår de genåbner - så hvad med at lave dit eget lille homegym i haven? Hjemme hos os startede missionen lige før påske, og det har været et hyggeligt far-søn-projekt. Vi skulle bruge:

  • En trailerfuld støbemix og et par sække cement.
  • Et par gamle kagedåser eller spande som støbeforme til vægtskiverne.
  • Et par 3 meter lange stolper, som blev gravet ned og støbt i beton.
  • Et par gamle galvaniserede 3/4 tommer vandrør, som jeg havde liggende i forvejen (det ene var godt nok fra min gode kammerat og nabo, men han skulle alligevel ikke selv bruge det... tror jeg nok…).
  • Nogle reglar og en stump af en krydsfinerplade til at lave en bænk af. Jeg er jo ikke helt ung, så jeg limede et gammelt liggeunderlag på liggefladen og har betrukket den med en stump ukrudtsdug for lige at shine den lidt op.
  • En vægtstang (der har stort set været udsolgt hos samtlige forhandlere i hele landet - andre havde fået samme idé).

Det har faktisk været et relativt nemt projekt, og det fungerer fint. Der er både mulighed for bænkpres, squat, pull-ups, og hvad man ellers kan finde på. Der blev også benyttet en smule simpel matematik, for hvordan skal formen være, hvis man ønsker vægtskiver på 15 kg, 10 kg, 5 kg og 2,5 kg? Det kan man jo forsøge at stræbe efter (massefylden for beton er ca. 2,4 kg/l).”


Tag i hækleskole


Der er udsigt til påskeferie, men hvad kan du lave derhjemme i ly for coronaen? Anne Yde og Anne-Kirsten Mose underviser begge på gymnasiet, og de har en god idé: Lær dig selv at hækle!

"Giv dig selv en udfordring og kom i gang med at hækle. Al begyndelse er svær, men det er faktisk muligt ret hurtigt at lære hækleteknikkerne, som er vist her i Hækleskolen. Der er flere fordele ved hækling. Du får et tiltrængt pusterum, du får et konkret resultat, og du får personlige gaver til familie og venner. Det er ikke dyrt at komme i gang. Alt, du behøver, er en hæklenål størrelse 3 og et nøgle bomuldsgarn. God fornøjelse!"

På gymnasiet er Anne Yde og Anne-Kirsten Mose en fast del af håndarbejds-klubben på lærerværelset (når skolen altså ikke er lukket). På billederne herunder kan du se nogle af deres projekter, der er lavet efter de teknikker, som du kan lære i Hækleskolen.

Tag med i Hækleskole her:


Træn hjemmefra


Flemming Hüttel underviser i historie og idræt, og han arbejder lige nu hjemmefra omgivet af sine tre små børn. Det er dog ingen undskyldning for ikke at holde formen ved lige. Træn hjemmefra lyder hans opfordring:

"Brug timerne i hjemmet på hjemmetræning. Fx giver sideplanke stærke coremuskler. Brug som på billedet en ammepude – og ja, jeg mener ammepude – til at skåne underarmen. Der findes ikke bedre materiale end ammepuder til øvelsen (jeg har seks år erfaring med ammepuder). Andre familiemedlemmer kan som vist aktiveres som vægt. Enjoy!"

Du kan finde flere gode øvelser på Team Danmarks hjemmeside her.


I SPORET PÅ OLOF PALMES MORDER​


Brian Saugberg underviser i dansk og historie, og han har i en årrække fordybet sig i detaljerne om mordet på den svenske statsminister, Olof Palme, i 1986. Spørger du ham, hvad du skal få tiden til at gå med derhjemme, har han en klar anbefaling:

"Jeg vil klart anbefale ”Krimiland” på Radio4 om mordet på Olof Palme. Udsendelsesrækken er både aktuel og relevant, og den giver indsigt i moderne skandinavisk historie såvel som verdenshistorie. Desuden handler udsendelserne også om dét at arbejde kildekritisk med historisk materiale. Samtidig er en sammensværgelse altid en krimi værdig, navnlig når chefanklageren efter sigende snart vil præsentere sin opklaring af det 34 år gamle mord. Det forlyder i øvrigt, at sydafrikanske agenter får skylden." 

Lyt med her.

(Pssst! Måske kender du én af eksperterne, der medvirker i nogle af udsendelserne…)


IDRÆTS-CHALLENGE


Idrætslærer Simon Hamborg har en challenge, der får dig op af sofaen og træner dine reflekser. Det eneste, du skal bruge, er en toiletrulle – og et kamera, hvis du vil dele dit talent med os andre. Se med her:


MATADOR - SE ELLER GENSE DE 24 AFSNIT


Ida Liltorp Munk er én af gymnasiets lærere, der lige nu arbejder hjemmefra. Hun underviser i dansk og engelsk, og ifølge hende har hun en anbefaling i absolut topklasse, nemlig tv-serien ”Matador”. I anledning af coronatiden har DR nemlig besluttet sig for at genudsende den populære serie hver dag klokken 17.00 på DR2 – første afsnit sendes i dag, mandag d. 30/3.

Se med her, hvor Ida fortæller, hvorfor du bør kaste dig over de 24 afsnit og podcast-serien "Meget mere Matador":


Du kan også streame ”Matador” på DRTV her.

Er du sulten efter mere, kan du lytte til podcast-serien ”Meget mere Matador”, som du finder her


SE NETFLIX – PÅ TYSK


Én af de lærere, der arbejder hjemmefra, er Annika Voss Rasmussen, som underviser i dansk og tysk. Hun fortæller, at hun savner både kollegaer og elever – og så har hun en anbefaling, hvis I kommer til at kede jer derhjemme:

"Jeg vil anbefale serier på Netflix! Mange ser i forvejen en del serier, så hvorfor ikke se en tysk serie en gang imellem? Det gode er, at man på denne måde hører autentisk tysk samtidig med, at underteksterne understøtter forståelsen, når det går lige lovligt stærkt. Det er tysk sprog, kultur og underholdning på samme tid."

Du kan finde inspiration til en tysk Netflixserie her.