Vejen til succes

 
mandag D. 28. september 2020, kl. 21.28
Mandag havde gymnasiet besøg af den tidligere Saxo Bank-ejer, Lars Seier Christensen. Han fortalte om sin karriere og gav gode råd til de elever, som drømmer om at starte en succesfuld forretning.

Der blev lyttet intenst i salen, mens Lars Seier Christensen fortalte sin historie, som startede lidt uden for Viborg. Her voksede han op hos sin far, der satte sit aftryk på ham med liberale holdninger og interessen for arkæologi. I mange år regnede Lars Seier med, at han skulle være arkæolog, og selvom karrierevejen gik en helt anden vej, har han bevaret sin interesse og kan stadig citere fra ”Iliaden”. Og netop det var en af hans vigtige pointer til gymnasieeleverne: De fleste mennesker ender med at arbejde med noget andet end det, de uddanner sig til, så lad være med at gå i panik over uddannelsesvalget.

- Det afgørende er, at I virkelig holder af det, I laver. Følg jeres hjerte og arbejd med noget, I synes, er spændende. I skal virkelig elske det, og hvis I ikke gør, må I ændre det, lød det fra ham.

Fra barejer til bankdirektør

Da Lars Seier var færdig med 9. klasse, døde hans far, og han flyttede til sin mor på Sjælland – fra den midtjyske provins til det smarte Storkøbenhavn, hvor han begyndte i gymnasiet. Efter studentereksamen rejste han til det sydlige Spanien og startede en bar sammen med nogle venner. Her fik han en ny passion for det finansielle marked og efter et kort ophold i Danmark, rejste han videre til London og fandt et job i finanssektoren, hvor han begyndte at tjene rigtige penge.

I 1992 gik han sammen med Kim Fournais og investerede i en forretning, der senere blev til Saxo Bank. Det var en super spændende tid, men også hårdt at bygge en forretning op fra bunden, fortalte Lars Seier:

- Det er et langt og sejt træk i starten, hvor man skal bide tænderne sammen og holde fast i det, man tror på og brænder for.

Vendepunktet kom med internettets ankomst i starten af 90’erne. Hvor andre banker var skeptiske, troede Lars Seier og Kim Fournais på internettet fra starten af. Dermed havde de markedet næsten helt for sig selv, og det gav dem et forspring, som blev svært for de andre at indhente.

En af landets rigeste

Banken voksede sig stor med afdelinger over hele verden, og i udgangen af 2015 fratrådte Lars Seier og solgte sine aktier til en stor kinesisk koncern. I dag er han en af Danmarks rigeste mænd, bosat på et slot i Schweiz. Han har været med i stiftelsen af partiet Liberal Alliance og er involveret i gourmet-restauranter, FCK, cykling, et nyt stort blockchainprojekt og meget andet. 

Dagens fællestime var et led i den karrierelæring, der er en del af undervisningen i gymnasiet, hvor eleverne bliver klogere på, hvad de kan og vil efter studentereksamen. Hvis de vælger at gå i Lars Seiers fodspor, havde han et godt råd til dem:

- Prøv at søge i retning af noget, der kan blive den næste fantastiske branche om 10 år. Vi troede på internettet, og dét blev kernen i Saxo Banks succes.

Lars Seier