Her bobler kreativiteten

 
torsdag D. 17. september 2020, kl. 13.04
Onsdag fik eleverne i 2.g et break fra bøgerne. I stedet fik de lov til at fordybe sig i billedkunst, musik, mediefag eller drama hele dagen som led i et forsøgsprojekt, der vil undersøge, om kreativitet kan skabe trivsel.

TV2 Nord var med, da eleverne blev kastet ud i blandt andet haiku-digtning og fællessang. Du kan se eller gense indslaget her.

I lokale B34 sidder to grupper af piger og skiftes til at fortælle om en personlig problemstilling, der kan forvandles til en dokumentarfilm. De har selskab af Stine Winther og Line Flugt, der står bag DR3 dokumentaren "Limbo - Når sabbatår er fucked", hvor de – sammen med en tredje veninde – har filmet sig selv for at vise de tanker og den usikkerhed, mange unge går og bakser med. Og det er noget, der vækker genkendelse blandt gymnasieeleverne:

- Jeg har set deres dokumentar tre gange, så det er fedt at møde dem. De har stor erfaring med bare at tage deres mobil frem og begynde at filme - og de er gode til at motivere og give os idéer til, hvordan vi kan visualisere det, vi gerne vil fortælle. Jeg har selv valgt at fokusere på, hvor jeg vil bosætte mig i fremtiden, så nu vil jeg hjem og filme, og måske lave interviews med min mor eller nogle veninder. Jeg har mange idéer og er blevet mega inspireret, fortæller Jasmin Munk Rosenberg.

Kan kreativitet skabe glæde?

Eleverne har været i gang siden kl. 7.55, og selvom skoledagen først slutter 15.10, er der god stemning og motivation til at kaste sig ud i det kreative projekt.

- Jeg synes virkelig, det er gået godt i dag. Jeg er overrasket over, hvor modige pigerne har været, og hvor hurtigt de er kommet frem til nogen personlige problemstillinger, som de godt kunne tænke sig at sætte på film. Det har også været vildt at opleve, hvordan der er opstået et sammenhold og en tryghed, hvor de tør betro sig til hinanden og til os. Og så kan man jo høre, hvordan de går og snakker videre om det ude på gangene, så det er også med til at åbne op for en dialog om alle mulige problemer og eksistentielle spørgsmål, lyder det fra Line Flugt.

Forsøgsprojektet "Kunst i livet" vil netop undersøge, om kreativitet kan skabe glæde og trivsel blandt gymnasieelever. Derfor bliver dagens aktiviteter fulgt tæt af et hold forskere fra Aalborg Universitet, der observerer og noterer på livet løs. En af dem er Mette Elimar Jensen, som kigger med fra sidelinjen, mens mediefagseleverne laver deres personlige dokumentarfilm:

- Jeg holder øje med, hvad der sker inde i rummet; hvilke dynamikker er der, hvad sætter kunstnerne i gang, og hvordan reagerer eleverne? Det er rigtig spændende at følge, fordi jeg kan se, at underviserne rører eleverne og rammer noget, de kender. Det er dét, jeg har oplevet i dag, fortæller hun.

Fællessang og haikudigte

Onsdag summer hele Mariagerfjord Gymnasium af liv og kreativitet. Musikeleverne er samlet inde i skolens store sal, hvor de har dannet et næsten 60 mands stort kor anført af Christian Ronsfeld, der er kunstnerisk leder af Mariagerfjord Korskole og dirigent for pigekorene i Mariagerfjord. Andre mediefagselever optager kortfilm rundt på gangene sammen med instruktør og medieformidler, Stefan Pellegrini.

I drama arbejder eleverne med performance sammen med Theresa Daewall Grønning, der er professionel teaterinstruktør og medstifter af Hr. Teater i København. Emnet er "min bedste ven", som eleverne skal formidle gennem blandt andet lyd og bevægelse nede i cykelkælderen, der i dagens anledning er omdannet til en scene.

Billedkunsteleverne har besøgt Vindø Teglværk sammen med billedkunstner Vibeke Nørgaard Rønsbo. Her har de arbejdet med "muren" som tema og forfattet haikudigte, som senere er blevet modelleret ind i våde mursten. Vibeke Nørgaard Rønsbo har planer om, at elevernes personlige mursten efterfølgende skal indgå i en spiralmur foran gymnasiet.

Aktiviteterne fortsætter de to næste onsdage, hvor kunstnerne kommer tilbage på gymnasiet i et modul. I løbet af efteråret tilbyder kunstnerne desuden en række frivillige forløb for alle skolens elever. Og i foråret kommer turen så til 1.g-eleverne, der skal deltage i et kreativt projekt sammen med kunstnere og faglærere. Imens indsamler forskningsobservatørerne empiri og laver en opsamling på projektet i efteråret 2021.

Projektet er finansieret af Region Nordjylland og gennemføres i et samarbejde mellem Mariagerfjord Gymnasium, Mariagerfjord Kulturskole, Mariagerfjord Kommune, Himmerlands Teater med følgeforskning fra Aalborg Universitet.

Herunder kan du se flere billeder fra temadagen.

Kunst i Livet
Billedkunstelever laver en fælles brainstorming om begrebet "mur".

Kunst i livet

Kunst i livetForan gymnasiet laver nogle billedkunstelever en optegning af, hvordan den færdige mur kommer til at se ud.

Kunst i LivetDramaholdet planlægger, hvordan cykelkælderen skal forvandles til en scene.

Kunst i livet

Kunst i livetI mediefag lytter eleverne til Stefan Pellegrini.

Kunst i livet

Kunst i livetPå Vindø Teglværk modellerer eleverne deres haikudigte i våde mursten.

Kunst i livet

Kunst i livet

Kunst i livet

Kunst i livetI salen øver musikeleverne de tre sange "Hold Back the River", "Life in Stereo" og "Riverside".

Kunst i livet
Mediefagselever planlægger deres personlige dokumenar.

Kunst i livet

Kunst i livet
Eleverne ser scener fra "Limbo - Når Sabbatår Er Fucked" og bliver klogere på, hvordan man kan skrue en personlig dokumentar sammen.