Tæt på Thuleulykken

 
torsdag D. 07. marts 2019, kl. 12.25
Jens Zinglersen arbejdede på Thulebasen i det nordvestlige Grønland, da et amerikansk B-52 bombefly med fire brintbomber styrtede ned nær basen. Onsdag besøgte han 2.vhf og fortalte sin historie.

Da bombeflyet styrtede ned ved Thulebasen i 1968, udløste det stor debat. For hvordan kunne det ske, når Danmark var en atomvåbenfri zone, og den danske regering officielt ikke tillod amerikanske atomvåben på dansk jord? Hvorfor overhovedet bygge et kæmpestort militært anlæg nord for polarcirklen?

Dét fik eleverne i 2.vhf en forklaring på i en anderledes historietime, hvor de havde besøg af Jens Zinglersen, der var vidne til ulykken. Mens han viste billeder fra Thulebasen, fortalte han, hvordan basen blev opbygget og fungerede i 50’erne. Han beskrev det kølige forhold mellem USA og Sovjetunionen, det galoperende atomvåbenkapløb mellem de to stormagter, og hvordan Thulebasen var klar, hvis Den Kolde Krig pludselig skulle blive varm. Beliggenheden var nemlig ideel både til at advare om angreb mod USA og til at halvere amerikanernes flyvetid til Sovjetunionen. Dermed fastslog Jens Zinglersen, at Thulebasen var en angrebsbase med det formål at kunne angribe fjenden.

Den 85-årige gæstelærer fortalte også om den underjordiske base – ”Project Iceworm” – der blev bygget i dybeste hemmelighed. Tunnelen har været og er stadig omgærdet af mystik, men Jens Zinglersen afslørede, at der rent faktisk var en gigantisk underjordisk base, der blandt andet rummede en atomreaktor.

Eleverne i 2.vhf lyttede intenst til den personlige beretning om Thulebasen og livet i den ekstreme natur, som bestemt ikke var for de sarte: ”Enten kunne man holde det ud, eller også tog man det første fly hjem igen”. Om vinteren kom solen ikke over horisonten, så alle arbejdede på nathold, mens alle arbejdede på daghold om sommeren, hvor der var lyst hele tiden. Dengang var det kun mænd, der arbejdede på basen, og det var måske meget godt, for der var kun åbne lokummer uden døre på basen, fortalte Jens Zinglersen med et grin. 

Antarktis