Introaftenen er aflyst pga. vejret!

3 år i krigshelvede

 
mandag D. 25. november 2019, kl. 14.59
Borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien fik et menneskeligt ansigt, da 2.e havde historie mandag. Her havde de besøg af en flygtning, der fangede alle med sin nærværende og gribende beretning.

Lige nu har 2.e et historieforløb om Danmark i krig fra 1990’erne og frem til i dag, og i den anledning havde klassens historielærer, Brian Saugberg, inviteret en særlig gæst mandag d. 25/11. Gæsten var Edvina Ljubucis Jensen, der oplevede borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien på egen krop.

Både Edvina og eleverne var berørte, da hun skulle skildre det mareridt, hun gennemlevede dengang. Hun fortalte blandt andet, at hendes far havde givet børnene en håndgranat i tilfælde af, at de ville begå selvmord, lige inden fjenden kom, fx for at undgå gruppevoldtægt eller komme i koncentrationslejr. Det gjorde også et stærkt indtryk, da hun trak op i bukserne og viste de sår, som hun har efter bomberne, der ramte deres hus.

Edvina fortalte, at moren og faren blev tilbage for at forsvare deres hus og ikke bare stikke af, og hvordan de i tre år inden flugten, levede et kummerligt liv uden bad, strøm og maks. et ringe måltid om dagen. Det affødte stor respekt i klassen, der lyttede intenst fra start til slut.

Edvina opholdt sig tre år i krigshelvedet, inden hun i 1990’erne kom til Danmark, hvor hun bor i dag.