Besøg fra North Carolina

 
tirsdag D. 18. september 2018, kl. 15.55
Gymnasiet har lige nu besøg af elever fra to amerikanske skoler. 3.b og 3.e er værter, og de har planlagt en lang række aktiviteter for deres gæster efter skoletid. Lige fra stegt flæsk til sightseeing, fester og dansk hygge.

I foråret 2018 var 3.b og 3.e i USA, hvor de blev privat indkvarteret hos familier i North Carolina og oplevede den amerikanske kultur. Lige siden har de ventet på at gengælde den store gæstfrihed, de mødte, og dét sker nu: 3.b er nemlig værter for elever fra North Buncombe High School, mens 3.e har taget imod elever fra Asheville High School. Og gensynsglæden har været stor:

- Da vi så hinanden på togstationen, løb vi ind i hinandens arme. Herefter havde vi arrangeret et sammenskudsgilde på gymnasiet med en masse traditionelle danske madretter, så de lige kunne lande, inden de skulle med os hjem, fortæller Alberte Veirum Larsen fra 3.b.

Elsker Danmark

De amerikanske gæster skal opleve det danske gymnasieliv i Hobro, og de har også været på en fælles udflugt sammen med deres værter til Aarhus, hvor de blandt andet har set Den gamle by og ARoS.

Derudover har de danske elever planlagt en lang række aktiviteter for deres gæster efter skoletid. De har fx arrangeret ture til Skagen og introduceret gæsterne til stegt flæsk på en dansk kro. I weekenden fik amerikanerne også en smagsprøve på den danske festkultur med powerbowling, Ishuset og en 18-års fødselsdag.

- De elsker Danmark og synes, det er meget mere ’loose’ her end i USA. Også dét at vi stoler så meget på hinanden, at vi parkerer barnevogne uden for butikkerne og ikke har betjente, der patruljerer rundt på gaderne, siger Maiken Bylov Funder fra 3.b, og Alberte indskyder grinende:

- Ja, min amerikaner var ved at falde bagover, da han hørte, at jeg sagde ”fuck” til min far.

Verden er blevet mindre

De danske gymnasieelever har også vist gæsterne, at Danmark er et land med en lang historie og mange traditioner:

- Vi har holdt jul for min amerikaner - med julebord, julepynt, julemusik og mandelgave - og han nød det. Og så prøver jeg hele tiden at understrege, at ”dét her er hygge”. Altså jeg forsøger at sætte en finger på følelsen, der er meget dansk, og som de mangler det ene ord til at beskrive, siger Alberte.

- Det er også meget dansk dét der med, at familien samles og spiser morgenmad og aftensmad sammen, siger Maiken.

Eleverne fra North Buncombe High School rejser hjem d. 20/9, mens eleverne fra Asheville High School følger efter d. 22/9. Men det slutter ikke her. Alberte har allerede planer om rejse til USA i et sabbatår efter gymnasiet, og Maiken er også overbevist om, at de kan holde kontakt til deres amerikanske venner via de sociale medier:

- Verden er på en eller anden måde blevet mindre nu, hvor vi kender nogen, der bor derovre. Det føles pludselig ikke så langt væk.