Vejen til succes

 
fredag D. 31. august 2018, kl. 14.07
Innovation er et nyt valgfag på gymnasiet, som handler om at forvandle gode idéer til virkelighed. Det fik eleverne et eksempel på i dag, da iværksætteren Anders Rytter delte ud af sine erfaringer.
Af Mette Brandt-Petersen

Det er fredag morgen - sidst på ugen og først på dagen - og selvom ansigterne ser en smule morgentrætte ud, bliver der lyttet intenst i klassen, hvor faget Innovation står på skemaet. I dag har eleverne besøg af 25-årige Anders Rytter, der er cand.scient.techn. i forretningsinnovation og iværksætter. Mens han læste på universitetet, gik han sammen med nogle gode kammerater og begyndte at optage film med en drone. Hobbyen forvandlede sig til en forretning, og vennerne blev partnere i virksomheden Dronefoto Nord.

Der gik dog ikke længe, før Anders Rytter lod sig overtale til endnu et iværksættereventyr, da én af kammeraterne vendte hjem fra Østen og var inspireret af at anvende insekter som fødevare. Idéen tog hurtig form, og efter utallige tests og prøvesmagninger var virksomheden Crickster en realitet. Men var danskerne overhovedet klar til at spise melorme som snack - og er gymnasieleverne?

Anders Rytter har medbragt to varianter af insekterne, som eleverne får lov at smage. Nogle rynker på næsen, mens andre nysgerrigt smager på den utraditionelle snack. Præcis ligesom den reaktion, virksomheden mødte, da de først kom ud på markedet, fortæller Anders Rytter.

Blod på tanden

Mariagerfjord Gymnasium har tidligere undervist HTX-elever i Innovation, men som noget nyt, har alle elever i år kunnet vælge det som valgfag. I Innovation lærer eleverne at få kreative idéer og udtænke innovative løsninger på virkelighedsnære problemer. Nogle sidder måske med en idé til at udvikle en app, mens andre drømmer om at starte en virksomhed.

Flere elever benytter muligheden for at udspørge den unge iværksætter om hans erfaringer og gode råd. Hvad ville han fx ønske, at han havde vidst, da han startede som iværksætter? Dén skal Anders Rytter lige tygge på, inden svaret lyder: ”Jeg ville gerne have vidst, at man ikke skal være bange for at fejle. Man fejler rigtig mange gange, men man kan altid lære noget af det. Derfor skal man både fejre sine succeser og fejltagelser”.

Den personlige beretning giver blod på tanden, fortæller Mads fra 2.y:

- Det er da en drøm at blive sin egen chef. At opfinde en helt ny ting og prøve at udvikle noget selv - måske inden for teknologi eller design. Jeg vil i hvert fald gerne lære at tænke mere kreativt, så jeg kan få de gode idéer. Det er derfor, jeg har valgt Innovation som valgfag.

Fra idé til virkelighed

Da Anders Rytter blev færdig på universitetet, stod han ved en skillevej: Skulle han satse på droner eller insekter? Valget faldt på dronerne, men han indrømmer, at han ikke er i mål endnu - tværtimod. Han prøver stadig at udvikle forretningen og kigger konstant efter nye muligheder, for sådan er det at være iværksætter.

Anders Rytter fortæller eleverne, at det kræver en masse læring, men også nogle særlige personlighedstræk for at få succes som iværksætter. Man skal fx være god til at spotte muligheder, god til at løse problemer og have mod til at handle og tage risici. Om eleverne har dét, der skal til, må tiden vise.

Foreløbig får eleverne besøg af en iværksætter fra Rahbek Media fredag d. 7. september, der vil fortælle mere om, hvordan man starter sin egen virksomhed. Forløbet i Innovation afsluttes med udarbejdelse af en forretningsplan, som eleverne tager udgangspunkt i ved den mundtlige prøve.

De lækkersultne (og modige?) tager for sig af smagsprøverne...