På sporet af en forbrydelse

 
tirsdag D. 03. april 2018, kl. 11.51
Hvad laver en historielærer i påskeferien? Hvis han hedder Brian Saugberg, rejser han til Stockholm for at mødes med en journalist og to betjente, der kan fortælle om Palme-mordet og den stigende kriminalitet i landet.

For 32 år siden blev Olof Palme skudt, og følger du lidt med i nyhederne, ved du måske, at der lige nu sker en masse i Sverige. Dét var baggrunden for, at Brian Saugberg rejste til Stockholm, hvor han blandt andet skulle mødes med en politibetjent, der var på job den historieske aften i februar 1986, og som stadig arbejder som betjent i et Sverige, hvor kriminaliteten eskalerer. Her fortæller Brian om turen:

På rejsen talte jeg indledningsvist med journalisten, Axel Gordh Humlesjö, på SVT (Sveriges fjernsyn – pendant til DR). Han står bag de helt nye tv-programmer, der en gang for alle afslører, at Christer Petterson, der først blev dømt og sidenhen frikendt, ikke kunne have stået bag mordet, selv om den offentlige mening altid har været rettet mod ham. De nye programmer kommer inden længe på DR.

Han fortalte, hvordan de har fået hemmelige tips under tilrettelæggelsen af de nye programmer, der dybest set viste, at det svenske politi i 1980’erne var gennemkorrupt. Til sidst smed han en bombe, som jeg stadig har svært ved at tro på. Det forlyder, at den nye anklager i Palme-sagen inden for rum tid vil genåbne den for længst begravede sag. Bliver det tilfældet, vil det rydde forsiden på alle verdens aviser. Palme-mordet er Nordens JFK-mordgåde, og den største uopklarede mordsag i Skandinavien i hele sidste århundrede, og samtidig den dyreste mordefterforskning i Europas historie. Har man virkelig fundet den rygende pistol, vil det skabe efterdønninger, man sjældent har set før i Europa.

På rejsen fik jeg desuden lejlighed til at tale med to betjente. Den ene politibetjent var Ulf Helin (billedet nedenfor) på 61 år, der stadig er aktiv politimand. Ulf var i tjeneste på mordaftenen. Det blev en enorm spændende 1. håndsberetning. Dertil kommer, at jeg havde fornøjelsen at tale med en anden betjent, som dog ikke ønskede sit navn nævnt. Emnet for samtalen var den voldsomme stigning i kriminaliteten i de svenske storbyer. Efterhånden er det tunge våben blandt de kriminelle, man som politibetjent står over for. Det er ikke usædvanligt, at de hårdkogte kriminelle bruger håndgranater. Det er hændt flere gange, at han er kommet ud til sin politibil, hvor der er blevet påført en håndgranat under bilen. Det er nu standardprocedure, at alle kørende betjente tjekker deres biler for bomber, når de er ude i de mest belastede områder.

Som historielærer har Brian Saugberg undervist i Palme-mordet og moderne svensk historie - og dét har bestemt ikke været kedeligt. Fx har én af hans klasser engang fået til opgave at være efterforskere og opklare mordet på Sveriges statsminister. Læs mere her

Brian Saugberg (bsa)Brian Saugberg mødes med politibetjenten Ulf Helin. 

Brian Saugberg (bsa)Ved STV hvor Brian Saugberg mødtes med journalisten, Axel Gordh Humlesjö, der står bag en række nye tv-programmer om mordet på Olof Palme.