Introaftenen er aflyst pga. vejret!

Ord under neglene

 
onsdag D. 06. september 2017, kl. 15.18
Eleverne i 1.stx deltog onsdag i en skriveworkshop ved den danske forfatter Josefine Klougart. Forfattermødet afslørede, at der er mange kreative skribenter – måske endda forfatterspirer – på gymnasiet.
Af Mette Brandt-Petersen

Inden workshoppen havde eleverne læst tekstuddrag af Josefine Klougarts seneste roman ”New Forest”, så de var godt forberedte på mødet med forfatteren. Josefine Klougart er nemlig ikke en Josefine-hvem-som-helst. Hun har læst litteratur- og kunsthistorie på Aarhus Universitet og er desuden uddannet fra forfatterskolen i København. Anmelderne er vilde med hende, hun har modtaget Kronprinsparrets Stjernedryspris, og to gange har hun været indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris.

På Mariagerfjord Gymnasium var Josefine Klougart ledsaget af sin redaktør Jakob Sandvad. Sammen forklarede de, hvordan litteratur kan ændre ens verdensopfattelse, fordi bøgerne giver adgang til nye måder at tænke og se verden på. Herefter blev eleverne kastet ud i en skriveøvelse, hvor de skulle sætte ord på deres verdensbillede. Opgaven lød på at skrive en liste, hvor hver sætning startede med ”Jeg kan huske…”, og straks kastede eleverne sig over tastaturet.

Snart var skærmene fulde af erindringer, og efterfølgende greb de modigste elever mikrofonen og delte deres ord med salen. Teksterne myldrede med store og små begivenheder - sjove og alvorlige minder - og en masse konkrete detaljer, der gjorde beskrivelserne levende. Én læste: ”Jeg kan huske isen, der smeltede i min hånd”, mens andre mindedes kæledyr, en afdød morfar, filmen ”Forrest Gump”, forældrenes skilsmisse og et besøg i Legoland.

Josefine Klougart

Elevernes oplæsning blev kvitteret med konstruktiv feedback, så alle fik en fornemmelse af, hvordan man beskriver verden med poetiske briller. ”Der er så mange fine detaljer” og ”Fantastisk skrevet! Det er jo begyndelsen på en hel roman”, lød det begejstret fra Josefine Klougart og Jakob Sandvad. Ud over de rosende ord, fik eleverne også idéer til, hvordan de kunne arbejde videre med teksterne.

- Det har været rørende at høre jeres små fortællinger. Jeg føler mig privilegeret, fordi I har været så modige at læse dem højt, sagde Josefine Klougart, inden dagens workshop sluttede.

Josefine Klougart

Du kan læse mere om Josefine Klougart og hendes forfatterskab her