Introaftenen er aflyst pga. vejret!

Bag om Islamisk Stat

 
fredag D. 25. november 2016, kl. 12.26
Næsten 400 elever var samlet i salen, da Deniz Serinci fik ordet. Han er er journalist og forfatter af bogen ”Terrorens Kalifat”, og i fællestimen fortalte han om Islamisk Stat, og hvordan ”Peter fra Hobro” bliver IS-kriger.

Fredag formiddag havde Mariagerfjord Gymnasium besøg af Deniz Serinci, der selv har rejst i Irak og Syrien, hvor han har mødt overlevende fra IS’ massakrer. Blandt andet fortalte han om en 8-årig pige, der oplevede sin far og farfar blive halshugget, hvorefter hun blev taget til fange og voldtaget hundredvis af gange på 14 måneder.

Det er en brutal bevægelse, og derfor kan det undre, at nogle europæere frivilligt rejser til Mellemøsten for at bliver IS-kriger. Ifølge Deniz Serinci er 135 personer rejst fra Danmark til IS, og det gør Danmark til den næststørste leverandør af IS-krigere målt efter indbyggertal. Men hvordan bliver ”Peter fra Hobro” IS-kriger? Deniz Serinci gav flere forklaringer, fx organisationens massive propaganda på de sociale medier, og at det er forholdsvist nemt at rejse til krigen gennem Tyrkiet.

Til sidst var der tid til at stille spørgsmål, og der var stor spørgelyst: Hvad kan man gøre for at bekæmpe radikalisering? Er det muligt at bekrige IS? Og hvordan ser verdens muslimer egentlig på IS? Deniz Serinci kom langt omkring, og da alle havde fået svar, fik han et stort bifald fra hele salen.

Deniz Serinci