Brasiliansk besøg

 
fredag D. 23. september 2016, kl. 15.02
De brasilianske gæster rejser hjem på lørdag, og deres kufferter er fyldte med store oplevelser
Af Mette Brandt-Petersen

I næsten to uger har 3.d haft besøg af 15 elever og to lærere fra venskabsskolen i Juiz De Fora. Brasilianerne har fulgt skoledagen på gymnasiet, men har også mødt folkeskoleelever i forskellige aldre. Torsdag d. 22. september stod brasilianerne fx for undervisningen på Søndre Skole, hvor 250 elever fra 7. og 8. klasse skulle have en brasiliansk temadag. I fem forskellige workshops blev de danske elever blandt andet kastet ud i capoeira, samba, peteca og karneval, og det blev også til en snak om brasilianernes hjemby og forhold til religion.

- Alle var meget engagerede og tog rigtig godt imod brasilianerne. Eleverne fra Søndre Skole er helt sikkert blevet klogere på en verden, de ikke kendte så meget til, fortæller udvekslingskoordinator Christian Møller og tilføjer, at brasilianerne omvendt har fået indblik i det danske skolesystem:

- Det har gjort stort indtryk på dem, hvor disciplinerede de danske elever er både i folkeskolen og gymnasiet. At en lærer fx kan sende eleverne uden for klasselokalet for at arbejde i grupper, og at eleverne gør det, fordi det ved, hvad der forventes af dem. Og så har brasilianerne været meget imponeret over, hvordan Danmark insisterer på uddannelse til alle – både børn, unge og voksne.

Fredag d. 23. september oplevede brasilianerne, hvordan voksne er på skolebænken i Danmark, da de besøgte Hobro Sprogskole. Hjemmefra kender de til intern immigration, hvor brasilianerne rejser fra landet til storbyernes favelaer, men den europæiske flygtningeproblematik er helt ukendt for dem. På sprogskolen lyttede de derfor opmærksomt til en syrisk flygtning, der fortalte om hans flugt fra krigen og vejen op igennem Europa til Hobro.

Christian fortæller, at selvom deres baggrunde er vidt forskellige, havde flygtningene og brasilianerne alligevel ét tilfælles: Deres første møde med danskerne.

- De var enige om, at det kan være vanskeligt at bryde isen med danskere, men at vi er varme under den hårde overflade. De havde også en fælles forståelse for, at det er meget sikkert og roligt i Danmark. Én af de brasilianske elever fortalte, at hans ”danske far” har været politibetjent i mange år, men aldrig har brugt sin pistol – og dét morede de sig over.

Senere på skoleåret rejser 3.d på genbesøg i Brasilien.