Introaftenen er aflyst pga. vejret!

Brev fra Brasilien

 
lørdag D. 22. august 2015, kl. 10.22
Nanna Aarup Buch har sendt en hilsen hjem fra Brasilien, hvor hun lige nu er på studietur med 3.d.

Kære Mariagerfjord Gymnasium

Eleverne fra 3.d er på studietur i Juiz de Fora i Brasilien, som ligger 3 timer fra Rio de Janeiro. Vi skal bo hos elever fra skolen João XXIII i 12 dage. Vi oplever en masse kulturelle forskelle hver dag, hvilket er ufatteligt givende og giver en stor personlig udvikling. Dog er der noget, jeg gerne vil lægge fokus på af det, vi oplever her i Brasilien.

Lærerne på de offentlige skoler strejker eller er gået i strejke. Dette sker i størstedelen af Brasilien. Her i Juiz de Fora har de strejket siden d. 4 september, men andre steder har det varet længere, og nogle steder er lærerne allerede kommet tilbage og underviser igen.

Strejken gælder for de offentlige skoler – folkeskole, gymnasiet og universitet. Lærerne kæmper for bedre løn, og eleverne bakker op, delvist. Dette virker dog for os som udefrakommende som en umulig opgave. Brasilien står nemlig i nogle store økonomiske problemer.

For et halvt år siden var der en stor korruptionsskandale med olie-firmaet Petrobras, som har påvirket økonomien voldsomt, inflationen ligger på 9,5, og derfor stiger priserne samtidig med, at deres penge bliver mindre værd. 

Kina, som er Brasiliens største handelspartner, køber ikke lige så meget som før. 

Derudover er reting bureauer (statens værdipapirer) blevet vurderet til junk bonds – det vil sige, at de intet er værd, og at risikoen for at låne penge er steget. Renterne for at låne penge er steget, og derfor skal brasilianerne betale flere og flere penge for at låne penge, samtidig med de bliver mindre værd, og de får det samme i løn.

Lærerne har intet incitament til at komme tilbage på skolen og arbejde igen, da de stadig modtager almindelig løn fra staten!

Lærerne havde været til møde d. 16 for at diskutere, om de ville fortsætte strejken. Der var snak om, at der ville komme en periode på 5 år med højere løn, men dagen for dette møde, gik Præsidenten Dilma Rousseff ud og sagde, at der ikke vil komme nogen form for aftale om lønforhøjelse.

Vi har været på besøg på byens universitet, som er et meget velset føderalt universitet. Der ser du skilte, som hænger ved indgangen, som opmuntrer lærerne til at blive ved med at kæmpe for deres sag, og derudover står der vagter for at holde lærerne ude, hvis de ønsker at komme ind på skolerne.

Alt dette gør vores ophold lidt mere rodet og til tider forvirrende, da ingen helt har styr på, hvad der skal ske, hvad vi skal lave og hvornår. Fordi der ikke er almindelig skole, har vi lavet mere kreative ting som at danse, klatre, cirkuskunst, keramik, vandre i national parken Iditipoca og meget andet.

Kærlig hilsen
3. d og Brasilien

Se med på Instagram, hvor Nanna har taget @mfgymnasium med til Sydamerika